Kunst i Bilbao – utenfor Guggenheim

Det var ikke lov til å ta bilder inne i Guggenheim i Bilbao, men det var mye kunst utenfor som det var verdt å se på også.

Vi hadde tatt toget fra Logroño samme dag og forhåndsbestilt billetter til Guggenheim. Det er den største turistattraksjonen i Bilbao og etter å ikke ha fått plass i La Sagrada Familia to dager før var vi bestemte på at vi skulle få med oss Guggenheim. Det var ikke like fullt der, men det var uansett deilig å slippe å stå i kø.

Vi gikk fra hotellet og bort til Guggenheim, men fordi vi ikke skjønte hvor inngangen var (det var ikke så lett å skjønne fra kartet heller) fikk vi gått rundt nesten hele. Men vi fikk sett mye fin kunst, da. Mellom galleriet og vannet er det nemlig flere kunstverk. Det er en installasjon med vanndamp som kommer ut av en stor vanndam, for eksempel.

Utenfor stod denne også. Jeg likte hvordan den på en måte liknet på alle skyskraperne rundt, fordi det også bare har blanke overflater, men at den er helt annerledes fordi den består av kuler og ikke kuber.

Det var to verk som var en del av den faste utstillingen som det var lov til å ta bilde av. Dette verket er laget til Guggenheim og består av høye søyler med neon skilt (bare at det er dioder) med tekst både på baksiden og forsiden. Det er alltid morsomst når man gå gjennom og bak kunstverk, ikke bare se på dem passivt fra én side.

Det andre var dette. Jeg tenker bare på det som ballongene til Jeff Koons, men det heter sikkert noe annet. Det viktigste for Koons er vel at jeg kjenner dem igjen og husker hva han heter. Det er ikke så mange som jeg husker navnet på (av kunstnere altså), så det er ikke dårlig. Men hvem kan vel ikke like noe så fargerikt og fint?

Ved hovedinngangen (som vi fant da vi gikk ut igjen) står denne hunden. Den er egentlig en stor skulptur dekket med blomster og er helt tydelig en valp. Er det ikke morsomt hvor godt Erik matcher den? Burgunder, oransj og blå, det er bra.

Det er en stor veibro rett ved siden av Guggenheim og oppefra den har man god utsikt. Her ser dere den kjempestore edderkoppen i bronse som står utenfor, i tillegg til dammen, ballongene og kuleskulpturen.

Eriks farmor er arkitekt og var veldig misunnelig på oss for at vi hadde vært på Guggenheim. Og jeg skjønner henne godt, for det var utrolig stilig hvordan de brukte arkitekturen til å vise fram kunsten. Det fungerte veldig godt sammen.

Om du er i Bilbao vil jeg absolutt anbefale å ta en tur innom. Den faste utstillingen var god og i sommer er det utstilling med en videokunstner som også var veldig fengende. Anbefales!

English: on our one day in Bilbao we went to the Guggenheim to get some good modern art and life changing architecture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *