Girls girls girls

Greit, så jeg kjenner at jeg holder på å bli litt superfeminist. Det er bare så mye tull i verden og jeg synes folk ikke bryr seg om hva som skjer. Alle jeg kjenner i Norge er sånn: “Hva, selvfølgelig er vi likestilte, det er da ikke noe annerledes å være jente.” Samtidig som de sier at du ikke kan gå hjem alene fra byen eller at bare damer over 30 (og ikke menn) blir spurt hvorfor de ikke har barn ennå. Som om det bare er damer som driver med barn. Ja, ja.

Her er det en video du bør se. Den er også fra UpWorthy. Den handler om den første dama som løp i et marathon med nummer på ryggen. Da hun løp, på 70-tallet, hadde jenter i USA faktisk ikke lov til å løpe marathon. Tenk på det, da moren min var på min alder hadde hun ikke hatt lov til å løpe marathon. Jeg vet at videoen skal vise hvordan verden går framover, men jeg blir trist av å tenke på at selv tullete ting som sport var vanskelig for jenter bare for en genrasjon siden. Det er som at jenter ikke fikk drive med skiflyving bare for noen år siden. De var jo jenter.

Det som gjør meg irritert er at folk, og mest gutter, ikke legger merke til det. Ikke blir irriterte over at det faktisk bare er menn over alt. Da jeg var i København på den speiderkonferansen i mars, var det færre enn ti gutter og sikkert 60 jenter. Det var første gangen i sine liv at de hadde vært helt i mindretall som gutter. Jeg er i mindretall som jente HELE TIDEN. I møterom, på konferanser, i styrer, på morgenflyet fra Trondheim til Oslo, ja du skjønner hva jeg mener. Det jeg prøver å si er at folk i majoriteten sjelden tenker over at de er nettopp majoriteten og det er på tide at gutter begynner å skjønne at det er det de er.

Alle menn, også de som aldri er slemme og føler seg likestilte, må ta ansvar og hjelpe til å snu dette her. De må få med seg at det er deres venner som banker kjærestene sine. Det er deres kolleger som ikke henter barna i barnehagen. Og så må jenter slutte å ta over pliktene hjemme, la seg oppvarte (klarer du liksom ikke åpne døra selv?) og forvente at guttene skal gjøre masse for dem når de ikke gjør noe selv. Når ga du sist kjæresten din blomster? Han hadde sikkert likt det.

Jenter:

  • les denne artikkelen. I den står det at menn i Norge kan mer om politikk enn kvinner i Norge. Les deg i hvert fall opp på Handlingsregelen. Du kan i hvert fall trøste deg med at norske kvinner kan mer om politikk enn alle de andre mennene i Europa.
  • les bloggen til Marianne Marthinsen. Den er bra.

Til alle:

  • stem ved valget tilhøsten. Gidder du ikke møte opp 9.9.13 kan du forhåndsstemme. Visste du at ingen aldresgruppe er så dårlig på å stemme som de under 25 år? Vi kunne faktisk kuppet hele valget om alle stemte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *