Min nye globus med AuthaGraph-projeksjon

Før jul oppdaget jeg at en som heter Hajime Narukawa har laget et ny kartprojeksjon, den heter AuthaGraph-projeksjon.

Jeg leste først om den på Upworthy, googlet det og kom til AuthaGraph sin hjemmeside. Der fant jeg en epostadresse og plutselig fikk jeg svar fra selveste Hajime Narukawa, han som lagde AuthaGraph-projeksjonen! An var lei for at det tok ham to uker å svare på eposten min og sendte meg videre til Geo-Grafia som faktisk produserer globuser og kart med AuthaGraph-projeksjon.

Geo-Grafia hadde en liste over alle steder i verden de selger produktene sine, men Norge var selvfølgelig ikke på lista. Så jeg sendte en epost og lurte på om de shippet til Norge. Det gjorde de selvfølgelig, så de sendte meg en produktoversikt og sa at så lenge jeg kunne betale med PayPal var alt i orden.

Jeg bestemte meg for å kjøpe stand-alone world map platinum (M-PL) til meg selv (på bildet) og Autagraph globe (AG) til broren min, geologen. Vi er begge glade i kart og i fjor fikk jeg en bok om kart av ham til jul (som jeg likte veldig godt), så jeg tenkte at han ville sette spesielt pris på en ny kartprojeksjon.

Det spesielle med AuthaGraph-projeksjon er at den er riktigst når det kommer til både størrelse og fasong. Grønland ser ikke like stort ut som Australia, Europa ikke like stort som Nord-Afrika og hele Antarktisk er i én bit, ikke trukket ut.

Det er mulig at jeg er alene om å like kart, men det å se verden på forskjellige måter gjør at jeg tenker forskjellig om verden. Det gjør at jeg tenker på min plass i verden annerledes. Jeg tror det gjør noe med meg som europeer å se Europa liten og i et hjørne, heller enn stor og i midten. Og så er det lenge siden noen har kommet med en ordentlig god ny kartprojeksjon, det var på tide 🙂

English: I discovered that a man from Japan had made a new map projection and then ventured out to buy a map for myself and a globe for my brother

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *