Gutter i skjørt

“Jeg kjenner en gutt som ville ha uggs. Han fikk ikke lov av foreldrene sine, fordi det var et jenteplagg,” er et sitat fra denne artikkelen i Aftenposten om hvordan likestilling ikke bare er at jenter skal få gjøre som de vil, men at gutter skal få gjøre det også. Det er en gaske ung forfatter på artikkelen, men jeg synes hun har et viktig poeng.

Tidligere har jeg alltid syntes det har vært litt dumt at jeg ble jente. Det er mange ting som er upraktisk ved å være jente og jeg har alltid syntes at guttene har sluppet billig unna. Er det noe jeg helt klart kunne klart meg uten, så var det å stadig være en atomreaktor av hormoner, på nippet til å sprenge. Gutter aner ikke hvor slitsomt det er å ikke styre humøret sitt selv.

Men etter har jeg funnet ut at det er noen andre felt der det helt klart er enklest å være jente. Jenter kan nemlig være hvem de vil. Hva de vil. Gutter må være gutter. Etter 100 år kan jenter (i min kultur i hvert fall), gå i bukse, gå i svart og gå uten hodeplagg. Jenter kan gå i dress, klumpete sko, uten sminke og ha kort hår. Gutter får nesten ikke lov til å gjøre noe som helst før de blir skjelt ut. Jeg har en myriade av venninner som nekter kjærestene sine å ha på seg rosa klær. Som om farge er viktig. De går jo i blått hele tiden. Gutter kan ikke har på seg kjole, på noe som helst tidspunkt. De kan ikke sminke seg for å få jevnere hudfarge eller mer definerte øyne. Det er nesten ikke akseptabelt å farge håret eller gå i solarium og du kan i hvert fall ikke ha høye hæler (om ikke det er cowboy boots, da).

Jeg vet ikke om det er jentene eller andre gutter som er de strengeste dommerne mot gutter som krysser tradisjonelle grenser for bekledning og utseende, men jeg vet i hvert fall at vi jenter skylder guttene som prøver et klapp på skulderen og en støttende kommentar. Vi har kommet så langt, da skal vi ikke stå i veien for gutter som gjør som de vil.

Som jeg pleier å si: “Vi er ikke helt likestilte før gutter kan gå i rosa kjoler.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *