Matsnobb?

Jeg anbefaler veldig denne kronikken av Esben Holmboe Bang, kjøkkensjef på den sagnomsuste resturanten Maaemo. Han skriver om hvordan nordmenn er ekstremt kvalitetsbevisste på alt (hus, bil, boblejakker, turutstyr, hotell på ferie) og gjerne legger litt ekstra penger i noe for god kvalitet, men gir fullstendig blaffen i matkvalitet. Han sukker litt over at folk bryr seg mer om hvor mye en tomat koster enn hvordan den smaker, på tross av at det er svært få i Norge som har en personlig økonomi der matinnkjøp er en stor utgiftspost.

Det han vil fram til er at det er vi som sitter med makten, ved å skape etterspørsel og ved å putte pengene våre på det vi foretrekker, men også at politikerne må bidra ved å ikke gjøre det så lett å lage monopol på mat i Norge, spesielt nå som ICA også er med i innkjøpskalaset til NorgesGruppen. Når det er ett firma som kjøper inn all mat til hele Norge, så blir det ikke så mange valgmuligheter.

Jeg er jo en av dem som liker valgtfrihet på mat og noe av det jeg vil savne mest fra Bjølsen er grønnsaksutvalget på den lokale innvandrersjappa mi. Han som har 10 sorter olivenolje. Og fire sorter agurk. Han har bedre utvalg på grønnsaker enn noen gigang-Meny/Mega jeg noen gang har vært i. Jeg gjør mitt ved å gå forbi Kiwi, Meny og Mega på vei til tyrkeren. Jeg håper den oppvoksende generasjon blir litt mer matsnobbete og faktisk begynner å bry seg om kvalitet og smak, heller enn pris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *