Valg 2013

Som alle har fått med seg (ikke sant?) er det Stortingsvalg denne høsten. Og som en bare litt politisk interessert person, bruker jeg valgomater for å hjelpe meg finne ut hva som er “sakene” i år og å finne ut hvem jeg bør stemme på.

Jeg tror jeg ikke er så engasjert nettopp fordi jeg ikke er veldig enig med noen av partiene, og det er også tydelig når jeg tar tester på nettet. Den siste testen jeg tok var den lange valgomaten til Aftenposten. Det var veldig mange spørsmål og til slutt fikkjeg et resultat som så slik ut:

Hvor mange prosent jeg er enig med de ulike partiene

 • FrP: 14
 • H: 25
 • R: 30
 • Sp: 33
 • KrF: 35
 • SV: 37
 • Ap: 37
 • V: 39
 • MDG: 41

Men tolker jeg egentlig dette resultatet? Jeg er ikke mer enn 50% enig med noen av partiene. Betyr det at jeg er mer uenig med dem enn jeg er enig med dem? Det er også kun 4 prosentpoeng som skiller de fire øverste kandidatene, noe som viser at jeg egentlig er omtrent like enig med alle fire.

Hva gjør jeg nå?

Fordi jeg synes man skal stemme på noen, så har jeg tenkt til å bestemme meg for ett av de fire partiene. Men hvordan jeg skal velge ett av dem, vet jeg ikke.

3 thoughts on “Valg 2013

 1. Fin ikke å være alene i valgets kval (det e eg som e valgets kval…)! Har havnet ut tilnærmet likt som deg i div. valgomater og heller mot å stemme strategisk for å unngå reint blåblått alternativ (som er det eneste jeg kan se at jeg er fullstendig uenig i). Godt valg!

 2. Jeg tror at om man ikke er helt enig med et bestemt parti så kan man enten stemme ideologisk (på et parti som nok ikke blir dominerende på Stortinget) eller strategisk (på et parti som i hvert fall ikke er superteit og kan ha noe inflytelse).

  Jeg stemte i går, lykke til!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *