Taxi Teheran – fakta og fiksjon?

last ned

For noen uker siden nå tok jeg med Eriks foreldre på kino (julegave anno 2014) og vi så filmen Taxi Teheran. Det er Jafar Panahis tredje ulovlige film, smuglet ut av Iran fordi han har filmforbud. Han har en taxi han har satt inn kameraer i og kjører rundt i Teheran og filmer hverdagslivet. Vel, jeg kan ikke si hvor mye som er hverdagsliv og hvor mye som er skuespill, om det er skuespill selv når karakterene er selg selv og hvor mye det føles regissert.

Det er uansett en lekkert fortalt historie, men hendelser fra Teheran, sett fra en taxisjåførs perspektiv. Den er ikke direkte kritisk, men landet belyses fra mange sider, det vakre, det triste, det fargerike, det komiske. Jeg føler jeg har kommet nærmere Iran og at jeg skjønner kulturen litt bedre. Jeg anbefaler den så absolutt!

English: I saw Taxi Teheran a couple of weeks ago and I highly recommend it! You see Teheran, Iran from the perspective of a tsxi driver and you get to know “real” Iranian life through it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *