Kattateateret

Endelig har jeg sett Kattateateret! Det er kanskje en rar ting å si, men når man er gift med noen som fant seg selv gjennom Kattateateret, så er det egentlig obligatorisk.

Oslo Katedralskole har teater i stedet for revy fordi en rektor for lenge siden mente at det ikke passet seg med revy på en katedralskole. Nå har de nok teateret fremdeles fordi de liker å være annerledes og fordi teater er morsomt.

Årets forestilling var Det gode mennesket fra Sezuan skrevet av Bertolt Brecht i 1942. Jeg er ikke så veldig bevandret i Brecht, men vet at det er moderne og hipstert og tenketeater, perfekt for Kattateateret altså. Stykket handler om, ja, hva handler det egentlig om? På utsiden handler det om en prostituert (jeg tror poenget er at det er en dame fra de lavere samfunnslag) som er den eneste som vil gi husly til fremmede og som er god i hele Sezuan. Men hun ber aldri om noe i gjengjeld og blir derfor utnyttet. For å overleve finner hun opp en slem fetter som kan være streng, tjene penger og utnytte folk tilbake.

Så egentlig kan man si at stykket handler om godt og ondt, eller om mennesker egentlig kan være gode i en kapitalistisk verden. Og her kommer vi inn på de spennende tingene, så da bør jeg først snakke meg ferdig om Kattateateret. De var flinke, det var velspilt, noen av karakterene var litt i overkant karikerte, men det var tydeligvis meningen fra Brecht sin side. Jeg elsket scenografien og kulissene, de gjorde utrolig mye med lite og fikk det til veldig bra. Stykket går bare en uke, men jeg håper du var smart og fikk sett det.

Så tilbake til Brecht og Det gode mennesket i Sezuan. Da jeg googlet stykket for å stave navnet til Brecht og huske når det var fra, var et av topptreffene dette veldig interessante innlegget om stykket skrevet i 2012 av Nicolai Strøm-Olsen for Minerva. Han skriver om hvordan ingen problematiserer det politiske innholdet i stykkene til Brecht og hans forherligelse av kommunismen. Det var veldig interessant å lese. Jeg skal tenke på det neste gang jeg ser et stykke av Brecht.

English: I finally went to Katta to see Kattateateret and I liked it 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *