Å sy om en bunad

Jeg har alltid vært glad i bunad, men plutselig var ikke bunaden min glad i meg.

Sydd om mormors bunad på to dager ready for tomorrow #bunad #selvsydd #netflixandsew

Jeg arvet mammas bunad til konfirmasjonen min og har brukt den hver 17. mai helt fram til i fjor. Da hadde jeg brukt den åtte 17.mai’er, både i Oslo og i Trondheim og jeg hadde giftet meg i den, men plutselig så passet den ikke lenger. Så i fjor orket jeg ikke å føle meg stappet som en pølse og jeg orket ikke å forholde meg til at bunaden ikke passet, så jeg tok på meg en kjole og nøt det varme været.

Men i året som har gått har jeg kjent på at jeg virkelig er en bunadsperson. Jeg liker å gå i bunad. Jeg liker bunad litt som jeg liker gallakjole. De er lange og staselige og å ha dem på betyr at det er noe ekstraordinert. Det liker jeg.

Jeg tok dermed fram bunaden min igjen for å se hvordan jeg måtte sy den om, det vil si legge den ut, for at den skulle passe meg nå. Men da jeg tok på meg vesten (som var det sviktende punktet) oppdaget jeg at den manglet over 10 cm for å være stor nok. 10 cm! Så mye sømmonn var det ikke i vesten, så da måtte jeg finne en annen løsning.

Heldigvis hadde mamma og mormor fått sydd bunader samtidig, men i hver sin størrelse. Da jeg arvet mammas behold hun mormors, selv om hun ikke har brukt den noe særlig. Så jeg ringte mamma og lurte på om jeg kunne arve den, og det kunne jeg! Men mormor var like lang som mamma og 10 cm lenger enn meg, så da måtte den sys litt om.

Men jeg er ikke redd for å sy bunad, så jeg satte igang. I løpet av en lang søndag og en sen mandag i forrige uke sydde jeg inn selene på vesten, byttet en hekte i vesten, flyttet hektene i skjørtet og la opp skjørtet. Å legge opp skjørtet var mye jobb, men det ble veldig pent. Og “plutselig” hadde jeg bunad som passet igjen.

Det er rart hvordan det å blir større gir så mye angst. Jeg har ikke funnet ut av det ennå, men jeg er veldig fornøyd med at jeg bare kunne få en ny bunad da den gamle ble for liten. Jeg hadde en veldig fin 17. mai i den nye bunaden og til neste år skal jeg også få endret vesten litt så den passer litt bedre.

English: my bunad has gotten too small for me the last two years, but I was lucky enough to inherit my grandmother’s bunad this year. I made some changes to it so it would fit me and then had a perfect 17th of May in it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *