Vi smakte på veldig mange portviner i Porto og kom fram til at tawney virkelig er mye bedre enn ruby.
Så hva gjorde vi? Vi smakte på mange typer og vi tok notater, det var det aller viktigste. Vi har jo drukket og smakt mye allerede, men ingen av oss hadde ordentlig orden på portvinslandskapet. Det har vi nå endelig fått orden i! Og når jeg lærer skal dere lære, så her kommer en rask oversikt:
All vin som skal bli portvin lages i Duorodalen nord i Portugal. Så blir den transportert til kjøligere steder (for eksempel Porto) og lagret på eikefat (for det meste). Eikefatene kan være store eller små og det er det som skaper all forskjellen. Et lite fat gjør at vinen er mye i kontakt med eika, da får vinen smak av eik og mister farge (akkurat som whisky), den blir en tawney. Har man valgt ut tawney fra ett godt år og lagret den lenge kalles den en colheita (uttales koljeita) og den før være flasket kort tid før du drikker den.
Ligger vinen på et stort fat i kort tid, blir det lite eik og dyprød vin, den blir en ruby. Noe ruby lagres på flaske med all vinen fra samme år, da blir det en vintage. Har den ligget litt ekstra på fat før den lagres på flaske blir den en late bottled vintage (LBV). Er det ekstra gode år blir ett år lagret på flasker som en vintage.
Jeg har aldri tenkt så mye over forskjellen på tawney og ruby og LBV før, men jeg tror det er fordi jeg ikke har drukket ting som er gamle nok og ikke vært oppmerksom nok. Selv når de har vært lagret kort er rubyer og LBVer tydelig mørkerøde mens tawneyer er gyldne.
Men jo eldre en tawney blir jo lysere blir den og jo mer eik smaker den, jo mer smaker den som en cognaq eller whisky.
I Porto gjør de fleste portvinshusene det sånn at man kan kjøpe smakepakker, så man kan sammenlikne flere portviner. Og når man er to kan man kjøpe to uten at det blir for mye 🙂
Graham’s er kjent som dyr, men vil ville smake på det beste, så sånn fikk det bli. Ettersom vi kjøpte en av de dyre pakkene fikk vi sitte i et eget eksklusivt rom. Lyset i bordet er for at man skal ha motlys når man ser på fargen på portvinen 🙂 De hadde også ferdigfrankerte postkort som man kunne sende.
Vi smakte på et sett med tawneyer og et sett med vintager og fant ut at (for oss) vintager ikke er verdt prisen, mens tawneyer er gode selv om de er ganske unge. En 10 år gammel tawney er det mye god smak i og absolutt verdt å kjøpe.
English: we learned in Porto that tawneys are the best portwines, especially if they are 10 years old or older and that vintages are not good enough for the price.