Kongefamilien

Jeg må innrømme at jeg er svak for kongelige. Jeg liker å ha noen som er populære lenge, jeg liker det konstante og trygge i å ha kongehus. Jeg liker å ha en som sitter øverst, men som nesten ikke har noe makt og jeg liker å ha noen som er profesjonelle på representasjon og PR av Norge. Norge er et så lite land at hadde vi byttet president hvert 4-6 år hadde ingen husket navnet på vedkommende og vi hadde falt litt i glemmeboka. Dessuten er jeg takknemlig for at de ønsker å representere Norge hele livet. Det er som med politikere, jeg er glad for at de tar på seg å få kjeft for alt de gjør (meninger, reiseruter, kjolevalg etc.) og at de lever slik i rampelyset. Jeg synes det er et stort offer kongefamilien gjør.

Derfor synes jeg også det er hyggelig med kongelige bryllup, både Prinsesse Victoria sitt sommeren 2010 og Prins William sitt bryllup til Kate Middleton til sommeren. Jeg liker kjolene, medaljene, maten og overdådigheter, ja hele sulamitten. Og når vi når har kommet inn på de yngre monarkers valg av ektemake, så vil jeg også gi mitt samtykke som biolog. De velger alle ektemaker som ikke er adelige og deler derfor kun stammødre og -fedre langt ute. Jo, mindre innavl, jo bedre, mener vi biologer.

Du vet ikke så mye om innavl? Det er dumt. Det gir mindre genetisk variasjon. Som gir mindre mulighet til å tilpasse seg nye miljøer og til å skjule skumle resessive alleler (versjoner av gener). Du vet kanskje at gutter er blødere om moren er bærer, mens jenter er blødere om far er bløder og mor er bærer (og de har litt uflaks)? For genet som er i stykker (det som gjør at blodet ikke koagulerer) blir skjult av den versjonen som funker (vi har to versjoner/ alleler av alle gener).

Vi nærmer oss poenget, kjære lesere:

Her er slektstreet til Carlos segundo av Spania. Legg merke til at etter øverste linje (søsknene Charles 5, Ferdinand 1 og Isabella) har ingen av etterkommerne (nesten) tatt seg ektemaker utenfor slekta. De to øverst på treet kalles foreldregenrasjonen (parental) = P. Deres barn kalles F1 (filial = sønn, sånn ca) og deretter F2, F3 etc.

Legg nå merke til:

– F2: to gifter seg med niesene sine, et kusine-fetter par gifter seg

-F3: to gifter seg med onklene sine, to tremeninger gifter seg

– F4: to barn av onkel/niese-ekteskap er tremeninger og firmeninger og gifter seg, to som er kusine-fetter og firmeninger gifter seg

– F5: barna til parene i F4 gifter seg.

– F6: barnet fra ekteskapet i F5 gifter seg med sin onkel.

Høres det forferdelig ut? Ja! Dette er ekte iinnavl folkens! Resultatet?

Ikke veldig vakkert, nei. En av de største truslene mot alt liv på jorda idag, er mennesker. Ikke på grunn av klimaendringer og slikt (det vet vi fremdeles ikke så mye om), men på grunn av at vi deler opp habitatene (områdene) til organismene i mindre og mindre biter. Og da får de færre de kan ha sex med og da ender de opp som stakkaren over. Det er derfor man trenger store freda og uforstyrra områder. Nettopp. (Vil du lese med om kjekken? Se her.)

2 thoughts on “Kongefamilien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *