The Amazon molly

Det er altså en liten fisk som ser slik ut. Den er ikke fra Amazonas, men heter Amazon molly etter amazonene i greske myter. Hvorfor det, spør du? Det er noen forskere med dårlig humor som har vært på ferde. Det har seg nemlig slik at disse fiskene er hunner alle sammen (hunkjønn, altså). Det er egentlig ikke så uvanlig, det er mange både planter og dyr der de kloner seg selv i stedet for å ha sex med noen andre. Det festlige med disse her er for det første at de er jenter og ikke intetkjønn eller noe annet, og for det andre at de trenger hanner for å reprodusere. Men det de egentlig trenger, er ikke det genetiske bidraget fra en hann, nei de trenger at en sperm  er i kontakt med en eggcelle. Er ikke en sperm i kontakt med en eggcelle så utvikles den ikke til en ny hunn. Det nyutviklede indivdet er en tro kopi (klon) av sin mor, men allikevel. Så hunnene i denne arten bruker hanner fra en annen art for å hjelpe seg.

Det skal sies at disse møter de samme genetiske utfordringene som alle andre arter som baserer seg kun på kloning, at man ikke får silt ut genetiske feil og at man ikke beveger seg framover genetisk heller. Dette gjør at arten fort blir stor i antall, men så blir den utkonkurrert fordi den ikke kan tilpasse seg og så blir den veldig liten.

Det er mye spennende i verden. Og seksuell seleksjon gjor det hele spesielt festlig (og fargerikt).

2 thoughts on “The Amazon molly

    • Selv hos mennesker finner du alle mellomting mellom gutt og jente og mange planter kloner seg jo. Ganske vanlig at insekter kloner seg også, men det er sjelden at de trenger sædceller for å starte utviklingen, men at de egentlig ikke trenger dem etterpå. Jeg tror det er det jeg synes er morsomst med det hele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *