Hvorfor du bør miste maten din på bakken

Jeg fant denne fine artikkelen om hygiene og allergi på NRK. Det den handler om er rett og slett at det ser ut til at vi i for liten grad blir utsatt for farlige og mindre farlige mikroorganismer i løpet av livet og derfor lettere får allergi, tarmsykdommer og hjerteproblemer.

Så selv om vi da har blitt kvitt kopper, pest og kolera, så har vi nå autoimmune sykdommer som lupus (SLE), multippel sklerose (MS) og leddgikt, og andre kroniske betennelsessykdommer som allergi, inflammatorisk tarmsykdom (IBD) cøliaki, hjerte- og karsykdommer, diabetes 1, ja kanskje til og med fedme.

I artikkelen forteller Tor Lea fra NMBU at det er en sammenheng mellom moderne sykdommer og variasjon i mikroorganismene som vi møter i løpet av livet. Og nettopp fordi vi i mindre grad er i naturen, sammen med dyr og planter, så møter vi for få mikroorganismer.

Og da tenker jeg, at igjen så er speideren og friluftsliv løsningen og overbeskyttende foreldre en del av problemet. I speideren får du lov til å spise mat som har falt på bakken, rote i jorda, ikke vaske deg hele tiden og møte varierte mikroorganismer. Så vær glad for alt “speiderkrydder” du har spist og alle femsekundersregler du har brutt!

2 thoughts on “Hvorfor du bør miste maten din på bakken

  1. Det er godt å lese sånne artikler etter den jevne strømmen av “så mange flere bakterier er på i kjøkkenvasken/på mobilen/under håndveska enn på doringen”! Det er jo et under at ikke hele den norske arbeidsstokken ligger flate med dårlig mage…

    • Helt enig. Mennesker har jo klart seg i tusenvis av år uten veldig mye såpe, så noe må man jo tåle. Godt å se at jeg endelig gjør noe riktig 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *