Etnografi i Ungarn

Jeg reiser for å bli smartere. For å lære, for å forstå mer, for å skjønne hvordan alt henger sammen, for å skjønne det som skjer rundt meg og fordi det er så mye fasinerende og spennende der ute. På interrailen var vi innom to etnografiske museer, det første var det i Ungarn Budapest.

Det var en gammel utstilling, en sånn som har stått der i 40 år, men alt de hadde der var så vakkert, variert og interessant at det gjorde ingenting.

DSC_3298

Dette strengeinstrumentet er visstnok gammelt og tradisjonelt og vi så en mann i tradisjonelle klær stå og spille den oppe på “slottshøyden” tidligere i Budapest.

DSC_3299

På etnografisk museum merker man veldig fort at Norge har vært et fattig lang lenge, når man ser hva andre har hatt i genrasjoner, hvilken rikdom de har hatt blir man ydmyk.

DSC_3300

Så mange vakre farger. Tenk, “vanlige folk” slutta ikke å gå kledd sånn her før kommunismen kom til Ungarn.

DSC_3302

Hei, hei!

DSC_3303

Så mange fine folkedrakter! Ungarn består av mange ulike folkegrupper. Folk har vandret til de fertile slettene i årtusener og fra alle hjørner av verden. Fra Midtøsten, fra Iran og slettene i øst, fra nord i Europa og noen av folkegruppene vet man ikke engang hvor kom fra.

DSC_3306

De er så mye mer fargerike enn bunadene våre. Blomstrete stoffer, komplekse broderier, blonder og store mengder stoff.

DSC_3308

På bildet har de tradisjonelle, broderte skinnkåper. Så utrolig forseggjorte.

DSC_3309

Det beste med museet var at det var så mye som var utstilt. Så mange klær, stoffer, møbler, verktøy og alt mulig. Det var dessverre ikke så mye tekst på engelsk, men det var spennende å lese det som var der.

DSC_3310

Er du en nerd som jeg og skal til Budapest, så anbefaler jeg absolutt å dra innom.

English: we went to the etnographical museum in Budapest this summer, and I thought all the fabrics and national costumes were fantastic. Learned a lot about Hungarian culture and history from that museum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *