Professor Agnes Wolds 10 fantastiska budord

Jeg leste er artikkel om professort Agnes Wold og kjente at det var noe flere måtte kjenne til. Hun har nemlig laget ti regler som alle må kjenne til, spesielt kvinner. Så, er du klar?

  1. Du skall inga andra gudar hava vid sidan av – delad föräldraledighet. Dvs ikke ta mesteparten av foreldrepermisjonen, del likt med din andre halvdel. Ingen av dere er viktigst.

Det finns ingen som har ett viktigare jobb än den andra, då ska man inte skaffa barn. Har man ett jobb som inte är förenligt med ledighet får man sterilisera sig.
Det vore hemskt fint om kvinnor inte blev ilurade löjliga och felaktiska psykologiska teorier som anknytningsteorin. Den är helt obevisad, ett extremt skakigt bygge, enbart till för att knäcka morsor. Han som hittade på det, Bowlbys, var kvinnohatare och var ute efter var att köra tillbaka kvinnorna till hemmet för att de hade konkurrerat industrin.

2. Tänk på vilodagen – du dör inte av damm. Ikke vær så streng når det kommer til vasking. La det være skittent, vask det du synes er viktigst eller la noen vaske for deg om du har råd.

Man vet att det är de två sakerna som man bråkar om, ekonomi och städning, det hade väl varit bra om kvinnor till att börja med tjänade 20 procent mer än män, i stället för tvärtom. Inte så konstigt eftersom kvinnor blivit itutade i att det är farligt med kemikalier och damm.

3. Du får inte mindre cancer för att du sysslar med mindfulness. Man kan ikke tenke seg frisk, det hjelper ikke med en god innstilling og det hjelper ikke å slutte å drikke vin eller å gå på tur.

Det här flummet börjades av psykoanalytiker tidigt sjuttiotal, och är förfärligt. Vilken evolutionär vansinnighet det vore om immunförsvaret fungerade bättre när du är pigg och glad än när du är ledsen. Det är orimligt, mischmasch.

4. Du skall inte frukta plast i hemmet. Folk er visstnok redde for plast. Jeg vet ikke hvorfor. Det er jo bare plast.

5. Låt dig icke luras av nyckelhålsmärkning. Vær en informert forbruker. Både fett og sukker går fint i små mengder, bare ikke bruk noe for mye.

6. Vaccinera din nästa. Vaksiner er det beste som har skjedd de siste 100 årene. Virkelig. Takk og lov for at ingen på min alder har fått polio eller tuberkolose. Men jeg har ikke tatt influensavaksine. Kanskje jeg burde gjøre det.

Din nästa, och dig själv! Det piggar upp immunsystemet. Jag älskar vacciner, jag tar alla jag kan.

7. Du skall respektera varje kvinnas val att dricka vin när hon ammar. Det er mindre forskning som er tydelig på at det er skadelig å drikke alkohol når man ammer enn man skulle tro. Ikke kjeft på kvinner rundt deg for at de tar sine egne valg. Vær forståelsesfull.

Igen, alkohol kan inte anrikas i mjölken, den passerar fritt mellan blod och bröstmjölk. Om du så skulle dricka dig stupfull har du kanske två promille i bröstmjölken, filmjölk kan innehålla tre promille.

8. Du skall inte bära falskt vatten mot din nästa. Ikke kjøp tøysevann. Ikke gjør sånn cleanser heller, det er virkelig bare tøys. Nyrene renser kroppen din, du trenger ikke mer rens enn det. Spiser du variert og en del grønnsaker og fisk trenger du ikke kosttilskudd av noe slag.

Du ska inte köpa något som helst vatten och absolut inte vitaminvatten. Det är en affärsidé. Att det skulle vara fräscht, nyttigt och bra att dricka vatten är bara nonsens. Vi ska dricka när vi blir törstiga, varken mer eller mindre. Kroppen reglerar själv och signalerar när vi bör fylla på med vätska.

9. Du skall inte ha begärelse till östrogen. Dette har jeg ikke hørt om en gang. Unngå overgansalderen? Det er den nye botoxen høres ut det som. Jeg håper vi finner ut av det innen jeg kommer dit.

Man ska aldrig någonsin skriva ut östrogen till kvinnor med klimakteriebesvär. Det heter övergångsåldern för att det ‘går över’ och du är ju inte piggare och gladare om du får de där vallningarna när du är 65 i stället. Det är lika dumt som att man skulle äta något för att inte komma in i puberteten.

10. Du skall inte ha begärelse till dyra hudkrämer. Jeg er ganske sikker på at krem ikke hjelper på rynker, men det er deilig å ikke ha supertørr hud hele tiden. Men ja, vær stolt av livet du har levd og vis hvordan ekte mennesker ser ut.

Rynkor beror på att man har mer av ett protein som heter elastin, det går inte att få bort eller förhindra rynkor med kräm. Hudkräm ska man absolut inte använda.

Inspirert av denne artikkelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *