SAS-museet på Jessheim

I forrige uke var jeg så heldig å få ikke én, men to runder på SAS-museet på Jessheim. Det er ikke store utstillingen, men det er mye rart der. Liker du fly og flyhistorie er det ikke vanskelig å bruke mange timer der.

DSC_0029

Museet startet med en avdeling om de tre flyselskapene som til sammen lagde SAS. SAS var det første multinasjonale flyselskapet og det var tydeligvis mye politikk som skulle til for at det gikk i boks. Samtalene begynte på 30-tallet, ble avbrutt av andre verdenskrig, men rett etter krigen ble SAS opprettet og de var igang.

DSC_0032

SAS var de første som fløy over nordpolen og det var tydeligvis litt farefullt, så de hadde med masse sikkerhetsutstyr. Her ser dere en firemanns-sovepose, øks, pang-pang og sveiveradio (den gule nede til høyre).

DSC_0033

De hadde også to flymotorer, en vanlig propell og en jetmotor. Her står jeg og prøver å forstå hvordan jetmotorer fungerer. Jeg vet jo hvordan andre motorer fungerer, mend et var vanskelig å forstå jetmotorer. Jeg må lese litt mer om dem.

DSC_0050

De hadde modellfly, klokker og pins for lang og tro tjeneste og mange andre dingser på SAS-museet. Her ser dere mange interesserte tilhørere. Liker spesielt Thereses veldig konsentrerte uttrykk. Ikke at jeg ser mindre konsentrert ut.

DSC_0051

De hadde en stor utstilling av gamle uniformer også. Her har de plukket ut uniformene to til ekte SAS-ansatte. Det gjør det liksom morsommere å lære når det er eksempler som er ekte. Som har en historie. Det er vel derfor man lærer med av historiske filmer enn historiebøker.

DSC_0055

Jeg vet ikke hvordan man kommer seg på SAS-museet, men om du er interessert i norsk flyhistorie så bør du prøve å komme deg dit.

English: when we went to the christening, we also got at tour of the museum that SAS has made of its history. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *