Nasjonalmuseum og spa i Vilnius

Siste (hele) dag på tur var satt av til det litauske nasjonalmuseet og spa i Vilnius. Vi synes begge at man må lære om landet man reiser til og ingenting er som et museum nettopp for å lære.

dsc_0218

Museet lå ved siden av katedralen, under tårnet, et at de store landemerkene i byen. Det var vakkert og vinterlig i Vilnius og vi var nesten alene ute på en søndag.

dsc_0221

Inne på museet var det stille og vi hadde museet nesten helt for oss selv. Såpass mye at museumsvaktene nesten fulgte etter oss rundt. Denne pagoden er pyntet med mineraler fra Sibir. En skikkelig “vi har vært invadert av Russland mange ganger”-dings.

dsc_0222

Vi lærte om et slag (det eneste) litauere vant mot tyske korsfarere, at litauerne ble kristnet først sent på 1300-tallet (etter reformasjonen!) og dermed var noen av de siste i Europa. De har kriget og vært i union med Polen og stadig lidd under å ha Russland som storebror.

dsc_0223

Vi fant morsomme etnografiske kart og studerte folkevandringer i Øst-Europa. Etter interrailen i fjor har vi jo litt bedre peil på ting som har skjedd i øst.

dsc_0224

Selv om museet egentlig var ganske gammeldags hadde de noen interaktive elementer. Vi likte spesielt godt denne “photoboothen” der man kunne ta historiske bilder.

museumsbilde-1

Er vi ikke fine? De hadde mange sjablonger man kunne velge mellom og museumsdamen var snill og hjalp oss.

dsc_0226

Men det beste var allikevel bunadene. Jeg liker tradisjonelle klær så godt. Det er morsomt å se likhetene til bunader og å tenke over håndverkskunsten man hadde for 200 år siden.

dsc_0242

Etter nasjonalmuseum og tradisjonell middag var det på tide med spa i Vilnius. Spa i Vilnius er veldig vanlig, det er mange av dem og de har god pris. Thaimassasjen var ikke like billig som i Thailand, men fremdeles halv pris av Norge.

dsc_0243

Vi bestemte oss for å virkelig unne oss noe ekstra, så vi bestilte en pakke for to. Vi valgte en pakke med saltskrubb, urtebad og thaimassasje for to. Det var ikke egentlig thaimassasje for to, men de var snille og endret på det for oss. Alle vet jo at om du faktisk vil bli knadd, og ikke bare smurt inn med olje, så er det thaimassasje som er best.

dsc_0245

Saltskrubben var deilig, på grensen til vond faktisk. Det var deilig å bare sitte i badekaret og drikke te og spise frukt, men det var snodig å bade sammen med kanel og sitronskiver. Men thaimassasjen var veldig bra og det var skikkelig deilig å bli strukket og dyttet og knadd.

English: the last day in Vilnius we went to the national museum to learn and to a spa to get thai massages.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *