Julekakebaking ga syv slag pluss litt

Søndag for en uke siden hadde vi invitert masse folk hjem til oss for julekakebaking. Vi foretrekker å gjøre julekakebaking som kommunistene, nemlig å dele på byrden. Først, alle velger en julekake, deretter, alle tar med ingrediensene de trenger (og kanskje et forkle) og så baker vi alle sammen hjemme hos oss.

Siri var førstemann som kom. Hun skulle lage prinsens pepperkaker, noe ingen hadde hørt om før, men alle likte veldig godt. Hun hadde laget deigen dagen før (for den måtte stå over natta), så vi kunne begynne å steke pepperkakene nesten umiddelbart. Alltid bra å ha julekaker man kan momse på underveis i julekakebakingen.

Legg forresten merke til vår nye voksduk fra IKEA, kjøpt fra rull lørdagen før.

Alle de andre i familien hadde dratt til Hamburg på tur, så mamma kom til oss for å bake julekaker. Mamma var som vanlig hovedansvarlig for berlinerkranser i år. Ekte meierismør viste seg å løse “råtten stamme”-problemet når hun rullet ut pølsene. Triks!

Åse prøvde seg på brune pinner for første gang, inspirert av noen andre som hadde laget det på en tidligere julekakebaking. Det fine med å bake julekaker med folk utenfor egen familie er at man får nye julekakeimpulser. Det er overraskende mange julekaker der ute som jeg aldri har hørt om, selv i Østlandskretser.

Nina lagde som vanlig kokosmakroner og (hassel)nøttmakroner. Nina er veldig flink til å male nøtter og nøttemakronene hennes var skikkelig deilige. Det ble ikke så mange kokosmakroner på hver, men jeg lurer alvorlig på om jeg må introdusere begge deler i min familie.

Karen er ingen stor tilhenger av julekaker og lagde derfor sjokoladekonfekt. Men jeg har dyp respekt for folk som mestrer konditorfaget og smeltet sjokolade og er veldig glad for at jeg fikk noen selv.

Jeg tok ansvar for krumkaker i år som tidligere. Jeg lagde bare en enkel porsjon, men det er rart hvor lang tid det tar når man bare steker én krumkake av gangen. Men jeg elsker at oldemors gamle krumkakejern i 100% jern funker på induksjonsplata.

I bakebollen innerst på benken ser dere også en av Eriks to julekaker, nemlig julekakedeig. Dere vet sånn kake som egentlig er en stor bolle med rosiner og korinter? Mhm, surdeigsjulekake, vi leker ikke hipstere.

Eriks andre kake var kransekake. Han er jo veldig glad i det og har laget det en del ganger etter hvert, så nå begynner det å bli veldig bra. I tillegg lagde Jon Olav marsipan, som jo er nesten det samme 😉

Oppsummert ble det altså da 1) prinsens pepperkaker, 2) berlinerkranser, 3) brune pinner, 4) kokosmakroner, 5) nøttemakroner, 6) kumkaker, 7) kransekake, 8) sjokoladekonfekt og 9) marsipan fra årets julekakebaking!

English: we had friends over to bake Christmas cookies a week ago and we now have seven types of cake and two sweets. Win!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *