Hvordan bli prosjektleder – tror jeg

Det siste året har jeg sakte innsett at jeg ikke skal bli forsker, men at jeg vil bli prosjektleder, og nå tenkte jeg å fortelle dere litt om hvordan jeg har tenkt til å få det til.

Guro S. Paulsen 2012

Ugangspunktet mitt er at jeg allerede har en master i biologi og en halvferdig doktorgrad i bioinformatikk. Jeg kan økologi, genetikk, informatikk og statistikk fra universitetet og har uformell utdanning i ledelse og prosjektledelse fra speideren. Fra arbeidet mitt i speideren kjenner jeg også til organisasjonsarbeid og arbeid med frivillige.

Jeg har en mor som jobber om prosjektleder, så jeg inviterte henne til et møte for å snakke om mine muligheter for å jobbe som prosjektleder. Hun anbefalte meg å begynne å lese pensumlitteratur i prosjektledelse (jeg fikk hennes bøker fra hun tok Executive Master of Management på BI på sent 90-tall), sa at jeg burde tenkte på å ta en prosjektledersertifisering og å ta kontakt med folk i nettverket mitt som hadde jobbet med prosjektledelse, men hatt en annen fagbakgrunn, for å lære av dem.

Jeg begynte å lese Målrettet prosjektstyring av Andersen, Grude og Haug, tok notater og tenkte på alt jeg har gjort som prosjektleder som passer inn i metodikken. Mens jeg leste kjente jeg at det hadde vært nyttig for meg å få et prosjetlederperspektiv fra en privat bedrift, ettersom jeg bare har erfaring fra akademia og frivillige organisasjoner. Så jeg spurte mamma om jeg kunne komme og observere henne på jobben og sjefen hennes sa ja, så fra nyttår har jeg vært på jobben til mamma noen dager i uka. Det er veldig lærerikt å se hvordan de bruker metodikk og hvordan prosjektlederne jobber.

Lars Brissach Mohus 2011

Rett før jul bestemte jeg meg for å ikke avslutte doktorgraden min, jeg meldte meg som arbeidsledig hos NAV og begynte å se etter nye muligheter. Derfor har jeg også sett etter andre muligheter for å bli prosjektleder. Jeg søker på jobber med prosjektledelse innenfor områder jeg har kompetanse og har sett på kurs jeg kan ta. Hittil har jeg funnet tre muligheter:

  1. ta prosjektlederkurs gjennom NAV. Det holdes av Metier, men det er mye obligatorisk oppmøte for lite resultat.
  2. ta prosjektledersertifisering. Koster mye penger og må lese alene, men kan være godt å ha på CVen.
  3. ta et fag eller hele Executive Master of Management på BI. Krever 3 års arbeidserfaring når man har master og koster også penger, men jeg kan få studielån (har bare brukt 5 år med lån).

Planen min nå er å søke om studielån og studieplass på Prosjektledermodulen på EMM på BI. Den starter 15. februar, er 30 studiepoeng og er lagt opp til å gjøres på deltid i tillegg til full jobb. I tillegg skal jeg se om det passer for meg å ta PMI-sertifisering i løpet av våren, så jeg har det også, for det er visstnok ikke uvanlig å ha begge deler. Og mens jeg venter på BI søker jeg jobber, som jeg jo får dagpenger av NAV til å gjøre, så får vi se hva 2017 bringer.

English: I have made a plan to prove to others that I can work s a project manager and it involves a course at BI and possibly getting sertified.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *