Murakami by Murakami på Astrup Fernley

På torsdag, rett før vi dro på hytta, så jeg Murakami by Murakami Astrup Fernley med Ina og Ola.

Astrup Fernley ligger ofte litt utenfor hva jeg liker, i hvert fall ofte på grensa til hva slags kunst jeg vil betale for å se. Men Murakami by Murakami var ordentlig spennende. Helt kort var det popkunst, stygge tegnefigurer og buddhisme i ett. Det var gamle japanske kunstteknikker og moderne kommersiell kunst.

Murakami by Murakami viser hvordan man kan lage moderne kunst på en gammeldags måte. Guiden fortalte oss at Murakami har 200 assistenter som lager kunsten for ham, mens han er kunstnerisk leder. Det er sånt man får til når man selger popkunst for astronomiske summer. Det er fasinerende å tenke på at bare moderne kunst får nok penger på bordet til å vedlikeholde gammeldagse teknikker.

For en fargeelsker som meg var Murakami by Murakami også en nytelse. All kunsten, uansett om det var skulptur, billedkunst eller film var en eksplosjon var farger.

Det føltes friskt og annerledes å se på popkunst som inneholdt mengder av symbolikk. Som jeg sa har dette med buddhismen å gjøre, nesten alle figurene i kunsten til Murakami er hentet fra buddhismen. Det var nesten som å se 400 år gammel religiøs kunst der alle detaljer betyr noe og også gir verket en ekstra dimensjon.

Filosofi møter selfietidsalderen, liksom. Men for meg var ikke denne utstillingen så dyp og den fikk meg ikke til å tenke på de store tingene i livet. Mest var den bare fargerik, underlig og morsom.

I tillegg til å lage kunst selv har Murakami også et galleri i Tokyo der han viser fram gammel Japansk kunst og han har en gruppe med “studenter” som lager kunst i samme sjanger som ham selv, som han også viser fra. Noe av denne kunsten hadde han valgt ut for å også vises på Astrup Fernley.

Utstillingen fikk meg til å tenke på moderne kunst, gamle teknikker, hvordan man som kunstner skal balansere mellom å tjene penger og å være “autentisk”, om kulturelle endringer i Japan og på mitt eget forhold til anime og tegneserier, så sånn sett kan man si at det absolutt var en vellykket opplevelse for meg. Du bør absolutt gå og se den.

English: I saw the Murokami exhibition at Astrup Fernley last week and it was wierd in a nice way. You should see it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *