En ukemeny med bare fisk og vegetar

På grunn av covid-19 er 2020 året alle lærer seg å lage en ukemeny, spesielt om man, som oss, blir sittende i karantene.

Tagliatelle med gresskar og sopp fra kolonial.no.

Vi skulle være ti dager i karantene på hytta på Veierland og både fordi vi skulle redusere hvor mye vi var ute i verden og fordi det er veldig upraktisk å handle når man er på en øy uten egen båt, så lagde vi en ukemeny for karantenen.

Hvordan lager man en bra ukemeny? Det er mange som har skrevet mye bra om det, Ida Jackson har gode tanker på Instagram om matplanlegging, Marielle har en middagsplan i sin familie, Greenbonnza har masse grønne ukemenyer, Elsa Billgren gjør veckomatsedler og selv er jeg oppvokst med middagsliste som ble fulgt religiøst. Det er kanskje derfor jeg ikke synes middagslister er noe revolusjonerende, men det endrer virkelig alt. Hvordan lager du en ukemeny?

  • Bestem en periode som du har oversikt over. Marielle gjør bare fire dager i uka, så de kan være spontane i helga. Jeg er oppvokst med at middagslista gikk lørdag til lørdag.
  • Alle som skal spise er med og bestemmer hva som skal på lista. Ha gjerne en tommelfingerregel (jeg er oppvokst med rullering av “kjøtt – fisk – vegetar”) for å hjelpe dere med å finne på hva dere kan spise. Alle må ha kalenderen sin foran seg, så man kan sette tidspunkt for middag og hvem som er ansvarlig for å lage den.
  • Skriv ned middagslista på en lapp og heng den på kjøleskapet eller en oppslagstavle på kjøkkenet der alle kan se den.
  • Lag handleliste basert på ukemenyen og hva som finnes i kjøleskapet. Kjøleskapkontroll er det ultimate økonomiske trikset.

Hvordan finner man på hva man skal skrive på ukemenyen? Min venninne Eva lager middagsplan for tre måneder av gangen og bruker kokebøker mye, Marielle har en database med middagsforslag og Elsa blir inspirert av Pinterest. For karantenen valgte vi mat som vi ikke får spist i Brussel, kun fisk og vegetar, inspirert av Elsas veckomatsedel og norske klassikere.

Vår ukemeny for karantene på hytta:

  1. Fiskeburger i briochebrød med tomat, salat og agurk
  2. Tabbuleh med linser og pidebrød (oppskrift fra Feasting at home)
  3. Risotto med ovnsbakt tomat (Superbra risotto)
  4. Tagliatelle med gresskarpuré og stekt sopp (oppskrift fra Kolonial)
  5. Torsk i frakk (butterdeig) med rotgrønnsakmos (min familieoppskrift)
  6. Pannestekt laks med squash julienne, båtpoteter, syltet rødløk og jogurtdressing (inspirert av Modern Food Stories)
  7. Potet, ost og løkpai med salat (oppskrift fra John Whaite)
  8. Pannestekt torsk med kokt potet, kokt gulrot og hollandaise
  9. Pannestekt laks med ovnsbakte poteter og rotgrønnsaker

Å lage en ukemeny er én ting, å følge den er noe annet. Det krever trening å vite hva man vil spise og å planlegge hvor mye man trenger. Mitt supertriks er å ta utgangspunkt i disse mengdene (per person):

  • 120 g potet
  • 120 g ren fisk/ kjøtt/ bønner
  • 150 g grønnsaker

Jo flere personer du beregner for, jo riktigere blir det om du ganger opp disse volumene. Legg på litt for store folk, trekk fra for små. Legg på om det er bein i kjøttet eller mye avskjær på grønnsakene, trekk fra om dere skal spise flere retter.

Og helt til slutt, putt restene i kjøleskapet og spis dem til lønsj i morgen eller frys dem og ha restemiddag innimellom. Jeg vokste opp med “alle rester kan puttes i pannekake”, nå tenker jeg at tortillalompe kan brettes rundt alle rester.

English: we had to plan our dinners for a week because of quarantine, so I am sharing our menu and some trick to writing a weekly dinner plan and estimating how much you need.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *