Maks fem plagg i 2024

I 2024 skal jeg bare kjøpe fem plagg og jeg tror ikke det blir det minste vanskelig. Hvorfor? Utfordringen kommer fra Framtiden i våre hender, som sier at noe av det enkleste vi alle kan gjøre for å redde verden (sånn miljømessig) er å redusere forbruket vårt til kun fem plagg i året. Norge importerer 15 kg nye tekstiler per person per år, der 13 kg er til privat bruk. I gjennomsnitt donerer hver av oss 12 kg brukte klær i året, og 97% av det doneres videre til utlandet. Så her er det mye vi nordmenn kan gjøre. Synes du det høres vanskelig ut?

Meg og en jakke jeg ikke kjøpte i Japan. Den var ikke perfekt.

Jeg har alltid vært glad i klær og sko, og selv om jeg tidvis har handlet mye, så har jeg alltid hatt et par regler. Ingeborgs første shoppingregel er at jeg må trenge det. Det jeg kjøper må fylle en nisje som ingenting annet i klesskapet allerede fyller. Så må man bestemme selv hva det betyr, men for meg har det for eksempel betydd at jeg har ett par sorte, enkle pumps, og dem kjøpte jeg i 9. klasse (for 20 år siden).

En kjole jeg arvet fra Eriks farmor, funnet innerst på loftet. Jeg fikk skredderen til å sy inn glidelås i siden og åpnet utringningen for å få plass til brystet 😉

Ingeborgs andre shoppingregel er at du må elske det. Det må passe, det må være deilig, det må være fint, det må gjøre deg glad. Om det ikke gjør det kommer det ikke til å være et godt kjøp. Det er ikke alle kroppsfasonger som har det like lett her, men prinsippet står. Vi er for det meste konsekvente når det kommer til hvilke farger vi liker, så om du liker fargen kommer det til å matche det andre du har i skapet.

Cordfløyelsjakke jeg fant på loftet hos mamma og pappa (pappas), skjerf jeg fant på bakken i Bergen, genser jeg kjøpte i herrebutikk mens jeg var student (15 år gammel).

Så hvorfor tror jeg ikke det blir vanskelig med kun fem plagg i 2024? Fordi de sier fem nyproduserte plagg, og teller ikke med sko, sokker, truser eller bruktkjøp. Arrogant som jeg er har jeg aldri giddet å teste #shoppestopp, fordi jeg har ikke tenkt at jeg handler noe særlig. Men så kjenner jeg så mange mennesker som stadig sier “jeg handler jo nesten ikke noe klær”, men som jeg synes handler masse. Og så tenkte jeg, kanskje jeg ikke er så flink som jeg tror? Så nå skal jeg faktisk telle.

T-skjorte arvet av Eriks farmor (merker dere et mønster her?), hodetørkle funnet på bakken, gratissolbriller fra et hotell, jakke arvet av Eriks mormor, olabukse fra Livid (7 år gamle, repartert en gang, nå med forlengede lommer så jeg får plass til hele hånda).

Jeg er ganske sikker på at jeg bare kjøpte et par sko (rosa, fra Ecco), en kjole (med sitroner fra Essentiel Antwerp) og en blazer (lilla, brukt) i 2023, men jeg er ikke helt sikker. Og jula 2022 kjøpte jeg flere nye ting, mens jeg ventet på bagasjen min som var mistet. Så nå er jeg spent på hvor lite jeg faktisk handler. Vi får se hvordan 2024 går!

English: I am accepting a challenge for 2024, to only buy 5 new items of clothing. I don’t think it’s going to be hard, because I barely buy new things anymore, but it’s time to actually count and see if I am as good as I think.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *