19 dager i Japan

Vi var i Japan i 19 dager i våres. Om du følger meg på Instagram kan du sjekke mine highlights fra turen (eller kanskje du fulgte med i real time?), men jeg tenkte det kunne være fint å lage en liten oversikt her også. Det var nemlig en som spurte meg for noen dager siden om jeg hadde tips til Japan, siden jeg var der i våres, og jeg endte opp med å sende henne lenken til regnearket vårt. Regnearket, ja.

Det er dem som planlegger reisene sine i regneark, og det er dem som ikke gjør det.

Den viktigste grunnen til at jeg ikke har skrevet om turen vår til Japan før nå, er fordi dette er det vi gjorde. Hver kolonne er en dag, hver dag er delt i morgen, ettermiddag og kveld, og alt vi ville gjøre er plassert ut. Vi besøkte 11 forskjellige byer/ steder på 19 dager, bodde ikke mer enn to netter noe sted og smakte oss gjennom 20 av 23 matretter vi hadde på lista. Hvordan skriver man om det?

Det første vi gjorde i Japan, var å dra rett på superfænsi restaurant og få mat laget av han her <3 Michelin-stjerne sushi på Ginza Okuda.

Vi var i Japan i overgangen mars-april og traff perfekt på kirsebærblomstringen (sakura). Vi hadde justerte ruta vår etter når det blomstret i hvert område, for maks effekt, så det var vakkert, men betydde også at det var fullt, trangt og dyrt nesten over alt. Om det ikke passer for deg, er visstnok høsten med vakkert oransj løv høysesong nr. 2.

Philosopher’s path, Kyoto. Kirsebærtrærne er plantet langs hele elva bare for å spre glede.

Ruta vår var som følger:

 • Tokyo: se kirsebærblomstring i park, spise kaiseki og uni (kråkebolle), dra på Nasjonalmuseet, utforske den koselige bydelen Yanaka, og yakitory i Golden Gai/ Omoide Yokocho – et bittelite restaurantområde inntil togstasjonen med barer og restauranter.
 • Mt Fuji (Kawaguchi-ko): se Mt Fuji og gå på tur. Det var for tidlig å gå opp på selve Mt Fuji, men vi hadde veldig fin utsikt fra Chureito Pagoda.
 • Tokyo: Meiji-helligdommen og kirsebærblomster i Yoyogi park og kaffe hos Kaffefuglen.
 • Osaka: takoyaki og okonomiyaki, Osaka castle, ramen, samlebåndsushi (fra der det var oppfunnet), kjøkkenutstyrmarked og Michelinstjerne hos La Cime.
 • Koyasan: se masse buddisttempler, bo i et buddistkloster og spise shojin ryori (buddistmunkmat), morgenrituale og gå i Oku-no-in gravlundskogen.
 • Nara: hilse på rådyrene, se alle templene Todai-ji, Nigatsu-do, Kasuga-taisha, Kofuku-ji, gå tur langs den gamle handelsveien, og spise somen nudler.
 • Uji: oppleve tradisjonell tesermoni, tesmaking og wagashi, og besøke verdens eldste tebutikk Tsuen.
 • Kyoto: tidlig opp for å gå opp gjennom de røde portene Fushimi Inari-Taisha, Kinkaku-ji golden pavilion, Nijo castle og sushi, Ginjaju-ji silver pavilion, gå Philosopher’s path, se Nanzen-ji, vandre i det tradisjonelle nabolaget Gijon og gjøre enda en hanami (kirsebærblomstringpiknik).
 • Hiroshima: spise ekiben bentoboksfrokost på toget, spise okonomiyaki og gå på Peace museum.
 • Kyoto: Se bambusskogen, botanisk hage og aper i Arashiyama, spise katsudon.
 • Kanazawa: sushi fra Omicho Market til frokost, gå i Kenrokuen park og få teseremoni i Shigure-tei, se moderne kunst, spise gullbladiskrem, gjøre moderne onsen og livets beste ramen.
 • Takayama: spise Hida beef (wagyo) på alle vis (sushi, grillspyd, i bolle etc), se gamlebyen og besøke alle de seks sakebryggeriene, spise hoba miso, besøke tradisjonelle Hida folk village og museet Takayama Jinya. Vi så en ekte geisha!
 • Okuhida onsengo: et døgn med ryokan og tradisjonell onsen, lagde vår egen mochi, fikk tradisjonell massasje, gikk tradisjonelt kledd i yukata og spiste mer hida beef.
 • Tokyo: gå over Shibuya crossing, drikke umeshu i Nonbei Yokocho, gå på National Museum of Modern Art, gå langs Meguro river.

Det var intenst, men godt planlagt. Vi hadde mye tid til å sitte under kirsebærtrærne å nyte (og stå i kø for å få bord på restauranter) og fikk møtte tre forskjellige grupper med folk vi kjente som også var i Japan samtidig. Vi gikk tur, spiste god mat og rar mat, så templer, lærte om historie, kultur og religion, gjorde spa og tok tog. Vi shoppet ingenting, gjorde ingenting som hadde med data, manga, teknologi eller en eneste kafe med dyr.

English: Spring 2023 we travelled in Japan for 19 days, exploring a number of places. This is what we did.

Kledd i yukata, på vei til utendørsonsen: tradisjonell japans spa i varmt mineralsk vann.
Hida folk village er et folkemuseum som viser hvordan folk har levd i fjellene ikke langt fra Nagano. Det var spennende å lære, og morsomt å se hvor like vi fjellfolk er.
I Takayama er det seks tradisjonelle sakebryggerier som alle ligger i gamlebyen. Du vet det er et sakebryggeri fordi de har en sederball sugidama utenfor.
Overalt hadde folk pyntet seg i kimonoer og tok bilder under kirsebærtrærne. Det må være Japans mest populære bryllupssesong for vi så brudepar overalt. Her i Kenrokuen park, Kanazawa.
Aldri har jeg blitt så hageinspirert som i Japan. Jeg vil også bare eie mosedekket, sette en fin stein midt i og være fornøyd. (Selv om den viktigste suksessfaktoren er å betale noen for å børste løv av mosematta, hver dag.) Fra et tempel i Arashiyama, Kyoto.
Ikke noe problem med dagstur til Hiroshima fra Kyoto! Vi spiste den spesielle okonomiyakien derfra og tok inn over oss de utrolige ødeleggelsene som fremdeles kan merkes i byen.
Gijon i Kyoto var nusselig, men veldig tett med turister. Heldigvis fant vi dette gamle tehuset som kun serverte ting med ris og/ eller røde bønner i. Og te. Grønn te.
Uji rett utenfor Kyoto er et av de mer ekslusive teområdene i Japan og de har verdens eldste tebutikk. Man kan si mye om Japansk te, men grønt smaker den!
Slik skal sobanudler serveres, med et par bonitoflak (tørket tunfisk), syltet Japansk reddik og vårløk. Vi syntes ofte det kunne være litt på den magre og pietistiske siden, men her utenfor Nara er stedet soba kommer fra, så autentisk var det i hvert fall.
Nara utenfor Kyoto er en gammel hovedstad med flere store templer, men er nå mest kjent for de enorme flokkene med rådyr som rusler rundt og som man kan mate med spesielle kjeks.
Pilgrimer i Koyasan. Det er ikke en by, den finnes bare på grunn av templene som ligger på det hellige fjellet.
Glicomannen i Osaka og Erik med hanamipledded. Ja, vi hadde med oss eget pledd, så vi alltid skulle være klare for kirsebærblomstringpiknik. Osaka var byen der der var for trangt og helt sinnsvake køer i restaurantene, det eneste stedet vi ikke fikk ordentlig dreisen på.
Vi hadde kun én natt i Kawaguchi-ko for å se Fuji. Det regnet da vi kom, så vi fulgte værmeldingen og stod opp ved daggry for å være sikre. Og i det øyeblikket jeg så fjellet, så skjønte jeg hvorfor det er så utrolig mye kunst med Fuji som motiv.
Yakitori betyr helt bokstavelig grill og fugl, og de griller alle biter av kyllingen. Her sitter vi i et skur, bek en togstasjon i Tokyo og koser oss.
Det var helt nydelig å være i Japan under kirsebærblomstringen. På tross av høye priser og lange køer vil jeg allikevel anbefale det, det var så vakkert <3

Jeg har også bilder på Unsplash, om du har lyst til å bruke noen av bildene mine til noe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *