Portvinssmaking hos Ola med hele familien

For to uker siden hadde jeg kommet hjem fra Irland, sola hadde kommet ut og det var klart for portvinssmaking på balkongen til Ola. Jeg har lenge pratet med både Ola og pappa om at vi burde møtes for å ha en ordentlig portvinsaften, alle sammen. Både pappa og Ola satt med mye portvin det hadde vært fint å smake på, så jeg inviterte mamma, pappa og Bror hjem til Ola så det hele kunne skje.

DSC_0001

Vi møttes tidlig på ettermiddagen og mens middagen ble ferdig på komfyren begynte vi på portvinen. Det var mye spennende som sto på planen.

DSC_0004

Vi hadde hvite og røde, gamle og unge, ekte portviner og dessertviner fra andre land. Det så absolutt ut til å bli en bra kveld.

DSC_0007

Vi hadde med oss asparges og artisjokker for å ha litt ekstra godt til portvinen. Jeg fikk eget forkle og var flink og laget mat.

DSC_0011

Kveldens første vin var en hvit portvin, 10 år gammel. Fyldig og god, bra mens vi ventet på maten.

DSC_0012

Vi nøt sola og det plutselige sommerværet ute på Olas magiske balkong. Som dere ser er vi også litt nyforelskede i Olas nye balkong.

DSC_0014

Ingen av oss hadde husket solbriller, men Ola har heldigvis et ikke så hemmelig stash med solbriller. Selv om solbrillesmaken er litt på den pekuliære siden.

DSC_0024

Ola og pappa som like gjerne kunne vært fra et kult band på 60-tallet.

DSC_0027

Neste portvin ut var enda en hvit, denne gangen fra Sandeman. Ikke så vellagret som den forrige, men fremdeles god.

DSC_0029

Sånn ser man ut når man sitter ute i sola, men fremdeles vil se på fargen og klarheten til en portvin. Classy.

DSC_0031

Siste hvite portvin var fra Burmeister og var absolutt den beste av de hvite, synes jeg i hvert fall. Det var en splittelse i gruppa på akkurat det, men dere leser min blogg og jeg mener denne var best 🙂

DSC_0038

Neste portvin ut var en bryllupsgave fra Ola, en skikkelig gammel portvin. Den er fra 1976, var mørk og nesten sirupete og hadde så mange rare smaker at den nesten var litt tung å drikke.

DSC_0052

Men ingenting er som litt utfordrende portvin på en portvinssmaking.

DSC_0053

Det ble litt kjølig på balkongen etter hvert, så vi gikk inn. Er ikke Ola stunning?

DSC_0057

Sånn ser det ut når man smaker på portvin som man har fått 0,3 side beskrivelse av. Hardt arbeid.

DSC_0069

Det kom flere portviner på bordet, heldigvis. Det er viktig å ha nok glass hjemme, om man liker portvinssmaking.

DSC_0072

Så for å ha noe sammenlikne den gamle portvinen fant vi en ruby fra Kopke. Det var nesten litt snodig å ha en frisk ruby i ett glass og så noe som nesten var lakrissirup i det andre.

DSC_0078

Men vi var ikke ferdige for kvelden. Det kom mer tawny på bordet, denne gangen fra Robertson’s.

DSC_0079

Jeg kan ikke huske at noen av portvinene vi drakk var dårlige, så om du trenger en anbefaling kan du ta en av dem vi prøvde denne dagen.

DSC_0080

Med så mye portvin ble det nødvendig med noe søtt, så det ble spontanvafler. Mmm spontanvafler, så digg.

DSC_0089

Kveldens siste portvin var en LBV fra Smith Woodhouse. Det hadde blitt sent, vi skulle på jobb neste morgen og vi var alle enige om at det hadde vært en fin portvinssmaking.

English: I invited my parents and their stach of portwine to come and have dinner and do a tasting at Ola’s place. It was a good evening. You should try these wines.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *