Mørke Spor på Jernbanemuseet

Vi dro til Hamar for noen uker siden både for å se morfar og for å se utstillingen Mørke Spor på Jernbanemuseet.

DSC_0886

Mørke Spor er en utstilling som handler om jernbanen under andre verdenskrig. Det var først på 90-tallet at jernbanen ble delt opp i Jernbaneverket og NSB og helt fram til da var alt som hadde med tog ett selskap. Og årets utstilling på Jernbanemuseet handler da om jernbanen under krigen.

DSC_0887

Grunnen til at vi ville se akkurat denne utstillingen er fordi de for en gangs skyld (kanskje for første gang) også bringer opp til lyset alt det fæle som jernbanen gjorde under krigen. Utstillingen handlet ikke bare om motstandskamp og bragder, men også om alt det fæle.

DSC_0889

Jernbanen var en av de første etatene som begynte å samarbeide med nazistene og en svært effektiv norsk jernbane gjorde at det var lett med troppeforflytninger og annet i Norge. Det får meg til å tenke på hvordan Bulgaria ikke mistet en eneste jøde fordi alle på toppen hele tiden skyldte på “treghet i systemet” og aldri utførte ordre. Men i Norge var vi ekstremt effektive og ryddige og fikk sendt (nesten) alle jødene ut av landet på én gang.

DSC_0890

Noe av det fæleste jernbanen gjorde under krigen var arbeidsleirene langs Nordlandsbanen. Nazistene prioriterte mye penger til utbygging av jernbanen i Norge (for å kunne transportere ting nordover) og det virker som om de fleste i jernbanen synes det var så fint å endelig få nye spor at de ikke brydde seg om krigsfangene som jobbet seg ihjel uten mat i arbeidsleirene langs sporet.

DSC_0891

Og da krigen var over og man skulle gå gjennom krigsprofittering og utmåle straffer for krigsforbrytelser dekket ledelsen over alt sammen. De destruerte papirer og var så effektive med å sende krigsfangene hjem igjen at ingen fikk vitnet i rettssakene. Den generelle tonen var at ingen nordmenn hadde gjort noe galt og at de hundrevis av mennesker som hadde dødd for å bygge toglinja ikke var så viktige.

Vel, det er godtvond å lære som slike ting, for det var virkelig Mørke Spor. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke har lært om dette før, men det har vært mye rosemaling fram til alt ble frigitt her ved 70års-jubileet for avslutningen av krigen i fjor. Vi har et ansvar for å lære av fortidens feil for å gjøre det bedre nå.

Om du er innom Hamar vil jeg absolutt anbefale å dra innom og se utstillingen, den er åpen en stund til.

English: we went to the railway museum in Hamar with my grandfather and learned about the railway during WW2 and all the bad things that Norwegians in the rialway did during the war.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *