Kinesisk nyttår i London

Jeg er nå tilbake fra London (som var magisk) og vil begynne med å fortelle om kinesisk nyttår som jeg fikk oppleve i går.

Kinesisk nyttår startet lørdag kveld og søndag var det en stor parade i sentrum av London. Feiringen varer lenge, men de fleste feirer de første tre dagene (har jeg funnet ut fra den veldig hyggelige damen som satt ved siden av meg i neglesalongen) og paraden er en del av det.

Paraden i London er den største kinesisk nyttår paraden utenfor Kina og jeg gledet meg til å se den. For hvor stor er “stor” i London? Og hvordan kan det sammenliknes med 17. mai-toget i Oslo.

Vel, det var mange tilskuere, men de fleste var turister (føltes det som i hvert fall) så det er kanskje ikke så vanlig at folk i London kommer og ser på.

Men de som gikk i toget var i hvert fall fra Chinatown i London og de koste seg veldig.

Jeg elsket de glade fargene, dragene og kostymene.

Det var også flere store flåter i toget. De hadde drager og seilbåter og barn på seg.

Det var til og med en brannbil i toget 🙂 Vi så faktisk brannbilen parkert kvelden før med all pynten plassert rundt i garasjen til brannstasjonen. Vi lurte på hva det var til, men brannbilen skulle altså bli pyntet og delta i toget. Er det ikke morsomt at en brannbil et pyntet som en drage?

Den hadde nusselige figurer, blomster og kinesiske lykter over alt.

Det må ligge mye arbeid i å lage disse flåtene. Jeg lurer på om de lager nye hvert år, eller om de bruker dem igjen og igjen.

Figurene er liksom både koselige og skumle samtidig. Det er virkelig morsomt å se på kjempestore dukker.

Toget var ikke så langt, egentlig. Det var litt treigt, så det varte nok i 45 minutter, men det var ikke så langt. Men når man er vant til 17. mai-tog som varer i timesvis, så skal det nok litt til.

Da vi hadde sett hele toget (og menneskemengden var blitt betraktelig større) tok vi en runde i Chinatown for å se om vi fant noen skatter. Vi hadde ikke så mye kontanter, men vi kjøpte en bolle med skinke og vårløk og sukkerglasering. Snodig kombinasjon, men som Erik sa, kineserne har mye rar mat. Aquired taste, kan man vel kalle det.

Obligatorisk bilde med portalen og lyktene. Vi var helt klart ikke alene om dette motivet 🙂

Vi klarte å finne et sted å spise lønsj i Chinatown før vi måtte tilbake til hotellet, men det skal jeg fortelle om senere.

Alt i alt er jeg glad for at kinesisk nyttår har kommet på radaren min og for at kinesisk fænsi mat er noe jeg har blitt oppmerksom på. Det er så mye kultur å oppleve der ute.

English: yesterday I participated in Chinese new year celebrations in London and it was really fun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *