Course camarguaise – fransk tyrefekting

Noe av det kuleste vi gjorde i Frankrike var å se på fransk tyrefekting.

DSC_0236

Fransk tyrefekting heter course camarguaise og fungerer litt annerledes enn spansk tyrefekting. Det viktigste å vite er vel egentlig at oksen ikke blir skadet og at oksen kan vinne.

DSC_0241

Vi var på en liten stadion midt i et boligområde og det var bare lokale folk som så på. Det begynte med at et korps gikk en runde i manesjen og så kom det masse folk på hester.

DSC_0243

Vi skjønte ikke helt hva de gjorde først, men skjønte etter hvert at dette var de som eide oksene. Noen av dem hadde rosetter som oksen hadde vunnet tidligere. Jeg syntes det var koselig med denne lille gutten som hadde bestemoren sin som “prisdame”. Jeg vet ikke egentlig hva de gjorde, men det var damene som delte ut premiene til slutt i hvert fall.

DSC_0244

Så kom raseteurs, det er de i hvitt. De er på banen alle sammen samtidig og det virker som om de samarbeidet litt, men de fikk poeng hver for seg.

DSC_0253

Så fransk tyrefekting går ut på at raseteurene skal fjerne små snorer og ting fra hornene til tyrene. De sitter helt inntil hodet på dyrene, så de må veldig nærme for å få det til. Og for å unngå å bli tatt av oksen løper de fort forbi, grafser etter hornene og hopper over gjerdet for ikke å bli truffet. Det var veldig kult å se på dem sprette over det rode gjerdet. Som oftest hoppet de rett over det røde gjerdet og til det hvite.

DSC_0255

Som betydde at vi som satt på første rad innimellom fikk en raseteur rett i fanget. Men det var veldig spennende å følge med på mens de hoppet og spratt. En av oksene stanget så hardt i gjerdet at en planke måtte byttes ut (men det skjedde tydeligvis hele tiden), flere av oksene løp så kraftfullt mot gjerdet at de endte opp med å hoppe over. Det var ingen av oksene som vant, dvs klarte å holde tiden ut uten at alle båndene ble tatt av dem, men det var veldig nærme på at en eller to klarte det.

DSC_0261

I pausen kjøpte vi crêpes, selvfølgelig. Vi hadde en liten prat om hva som kom til å være stadionmat i Frankrike og ikke overraskende var det pannekake 🙂

DSC_0270

Underveis i hver okse tjente raseteurene penger for hver snor de fjernet og når det var vanskelig å fjerne snorer fikk de mer penger per gang. Men de fikk også stilpoeng underveis og til slutt var det to stykker som vant (fordi de kom likt). Katif var yndlingen vår hele veien (og vant konkurransen for trangeste trøye) 🙂

Det var veldig morsomt å se fransk tyrefekting og jeg vil helt klart gå på det igjen neste gang jeg er i Sør-Frankrike.

English: one day in France we went to see French bullfighting and it is way more fun that Spanish.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *