Jeg bruker frivillighet som terapi

Jeg  har vært sykemeldt siden juni, en måned etter at jeg sluttet å få lønn i doktorgradsprosjektet mitt.

Jeg hadde jobbet meg helt utslitt og måtte til slutt innse at jeg trengte en pause fra doktorgraden for å få igjen pusten og kanskje klare å bli ferdig til slutt. Jeg har brukt sommeren på å hvile, sole meg, lese bøker, komme meg gjennom Netflix, ha ferie med kjæresten min og trene. Jeg har begynt å gå til psykolog for å få hjelp til å få orden både på tanker og følelser og det har ført til to veldig spesifike resultater. Det ene er at jeg trenger en ny livsplan. Planen min var alltid å studere evolusjonsbiologi, noe jeg har gjort, men som nå trenger revisjon og oppdatering. Det andre resultatet fra psykologen var at jeg trenger å gjøre mer frivillig arbeid.

Frivillig arbeid har alltid vært en stor del av livet mitt og jeg har vel tidvis brukt like mye tid på frivillig arbeid som skolearbeid. Skolen har aldri fått med enn 80% fordi jeg alltid har hatt så mange morsomme frivillige prosjekter. Fra jeg begynte på masteren har jeg sakte nedgradert mitt frivillige arbeid for å prioritere å ha tid til arbeidet. Det er jo lurt i innspurtstider, men det har ikke vært bra for meg i lengden.

Gjennom samtaler med psykologen har jeg innsett hvor viktig det er for meg å være frivillig og å gjøre verden bedre. Men det er også viktig fordi jeg får brukt alle “menneskeegenskapene” mine der. Jeg får prosjektlede, veilede, ha møter, organisere og administrere, ting som jeg er flink til og virkelig koser meg med. Jeg har ikke bestemt meg for om jeg bør kaste hele doktorgraden på båten og prøve å bare jobbe med prosjektledelse ennå, men jeg har i hvert fall bestemt at det er noe jeg skal prioritere mye tid til for å finne tilbake til engasjerte og glade Ingeborg.

Ettersom jeg ikke orker eller får til like mye som før, fordi jeg har lyst til å utfordre meg på andre måter og fordi jeg tenker det er på tide å gjøre verden bedre direkte (ikke bare via speideren), har jeg meldt meg på flere steder. Jeg skal holde “datakvelder” for flyktninger på St. Hanshaugen, jeg gjør småting på Frivillighetshuset på Tøyen og håper på å kunne hjelpe til på flere av de store prosjektene der, jeg skal være veileder for 5. klassejenter i #girltechfest i oktober og har invitert nye gjester hjem på middag gjennom Kom inn. Spesielt på Tøyen kan liten innsats gjøre en stor forskjell og det er så mange kule ting som skjer der nå, så mange gode initiativer at det er morsomt å få lov til å være med på det som skjer.

Jeg er så heldig at noen andre kan betale husleie og regninger for meg selv om jeg ikke får penger fra NAV, så jeg har det ikke veldig travelt med å finne ut av livet mitt. Men jeg håper at å jobbe frivillig kan hjelpe meg til å få energi og lyst til å også jobbe med doktorgraden, så jeg kan bli ferdig med det kapittelet av livet mitt og komme videre. Etter det må jeg bare finne ut hva jeg vil gjøre videre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *