Så mye litausk øl, så lite tid

Noe av det vi visste kom til å bli bra i Vilnius, var litausk øl. Vi smakte på til sammen 30 forskjellige øl (ja, du bør følge meg på Untappd) og her ser dere hvordan det gikk.

dsc_0022

Første stopp var Aline Leiciai, et ektre mikrobryggeri. Vi prøvde deres Pilsner, Hemp seed, lager, IPA, witbeer, stout (smakte ikke stout i det hele tatt), red ale (heller ikke veldig rød), Black ale og Kvass. Kvass er Sovjet-cola og smakte egentlig akkurat som det. Her skjønte vi at litausk øl er generelt søtt og fyldig og at det er lite forskjell på det ene og det andre.

dsc_0038

Neste stopp var en litt “kulere” ølbar. De hadde tappetårn og tellesystem på hvert bord, men vi var kjedelige og gikk for flasker.

dsc_0040

Begge to fra Sakiskiu Alus (alus = øl på litausk), begge gode, begge sterke. Men det var ikke et veldig bra sted, så vi gikk raskt videre.

dsc_0049

Vi skulle nemlig prøve Bambalyne, en ølbutikk med servering. Vi kom bare 30 min før stengetid, så vi rakk bare to øl. En red ale fra Gintarinis Elis som var god, men ikke veldig alete og en Sherlock Holmes pale ale.

Vi var ikke ferdige for kvelden (vi var jo i Litauen for å drikke øl!), så vi fant et åpent sted og prøvde tre øl til. To fra Craft & Draft, Kipsas og Kastonas og Brekle’s Brown. De to litauske var bare sånn passe, men de gikk ned. Vi avsluttet kvelden på en Statoilkiosk, sånt kan man jo like.

dsc_0189

Neste dag fortsatte vi med utforskingen. Vi tok en Vilkmerges Tamsusis før middag, men den var ikke så fyldig som den var mørk. Til middag ble det vin, men vegg i vegg med den franske restauranten var det et ordentlig hipstersted. Hurra!

dsc_0192

Vi drakk alle de hadde som vi ikke hadde prøvd før, fem som het Dundulis, en Humulupu IPA, en lager, en oatmeal stout, en dubults IPA og en hefeweizen og i tillegg en Simkala APA. Vi fikk også prøve en litausk spesialitet, friterte brødskiver. Mmmm. Jeg tror det var på dette tidspunktet vi hadde smakt alt de hadde og dro videre.

dsc_0199

Vi hadde nemlig funnet noe som het Vilnius Beer Museum og det måtte vi sjekke ut. Dessverre var det bare en vanlig bar, men de hadde mye øl så det var mer å smake. Vi rakk to dark ales (Tamasusis 666, Kurko Keptinis), en blonde (liker ikke blonde, lærer aldri), en witbeer (Beganti Kopa) og en IPA før kvelden var over.

Siste dagen ble det bare én øl. Men vi skulle på spa på kvelden, så det var ikke så rart. Vi avsluttet med en belgian dubbel og var fornøyde over helgens innsats. Alt i alt er litausk øl søtt, fyldig, litt mørkt og godt. Det finnes ikke humle eller bitterhet noe sted, men det er ikke noe problem for oss som liker britisk ale. Gjør du ikke det, bør du dra et annet sted for øl 🙂

English: we tried 30 different beers in Lithuania and can now say that they are sweet and dark and very good.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *